El Romànic francés. Del Llenguadoc a l’Alvèrnia.


Del 19/09/2020 al 26/09/2020
8 dies
per persona 950
 • Del 19/09/2020
  al 26/09/2020
 • 8 dies
 • Bus
 • Arquitectura
 • NOVETAT

 • Vicent Climent

Descripció

El Romànic francés. Del Llenguadoc a l’Alvèrnia.

A partir de l’any 980 la fi de les ràtzies bàrbares i l’arribada de dinasties estables: els Capets, ducs normands, comtes de Poitou, la dinastia sàlica a l’Imperi germànic, etc., van afavorir el renaixement cultural i l’aparició d’un art nou. En aquest moment també té lloc el desenvolupament del feudalisme en el si d’una societat jerarquitzada i dividida en tres grans ordes: cavalleresc, religiós i popular. Per acabar, la reforma gregoriana assentà l’autoritat de l’Església enfront dels poders temporals, els quals per la seua part van exercir una intensa activitat de mecenatge que va origen, durant el segle XII, a diferents estils regionals d’un art romànic plenament constituït. Sobre els camins de Sant Jaume són alçades grans esglésies amb la finalitat d’acollir les hordes de pelegrins vingudes a venerar les relíquies del lloc. En aquest viatge volem conéixer el bo i millor del romànic al Llenguadoc i a l’Alvèrnia, amb les visites a esglésies, monestirs i pobles. A més, gaudirem dels grandiosos paisatges que el Midi francés ens regala com a teló de fons d’aquestes meravelles que l’edat mitjana ens ha deixat.

Inclou

 • Assegurança de viatge
 • Hotel i desdejuni
 • Itinerari en Bus
 • Guia FPR
 • 4 Mitjes Pensions

Inscripcions

  Inscripcions obertes des del 20/02/2020

Opcions

 • Habitació individual + 195 €
 • Assegurança cancel·lació + 30 €

Guia

Ens acompanyarà:

Vicent Climent
Història de l'Art.

Preu

El preu d'aquest viatge és de 950 €


Programació

19 setembre. Besiers

Eixida des de Nuevo Centro a les 07.00 h cap a Besiers. Besiers és una catedral posada sobre un tossal que cau abruptament sobre una plana ocupada pel magnífic canal del Midi, que dibuixa un camí d’aigua sobre les vinyes llenguadocianes. Besiers és història del Llenguadoc. En arribar-hi, farem una passejada pels principals indrets de la ciutat massacrada en el passat  pels “barons del nord”, en especial, Simó de Montfort, en la “croada contra els albigesos”. Es desplegarà l’encant del sud francés a les “Allées Paul Riquet” i els carrerons que ens portaran a la catedral de Sant Nazari. Hotel a Pesenàs/Pézenas.

 

20 de setembre.  Viaductes de Millau-Garabit-Brioude. Le Puy en Velay

Per a poder arribar a la terra alvernesa, haurem d’endinsar-nos en les altes terres del Llenguadoc. Farem dues parades per gaudir dels  grans viaductes que l’ésser humà hi ha construït per facilitar el camí. El viaducte de Millau és una colossal obra d’enginyeria, a més d’una fabulosa estampa sobre les planes calcàries que el riu Tarn ha anat soscavant. Garabit és l’altre. Aquest va ser fonamental perquè Eiffel poguera després dissenyar la seua famosa torre parisenca. Briude/Brioude serà la nostra següent parada. La Benigna Briva ha donat Brioude. Visitarem la basílica de Sant Julià, obra cimera de l’art romànic mundial i l’església romànica més gran de l’Alvèrnia. És característica alvernesa el seu absis, que és la part més remarcable del monument amb la decoració a bandes en mosaic. Hotel a Le Puy en Velay. Sopar.

 

21 setembre. Le Puy en Velay.

El lloc on es troba Le Puy en Velay és, segons totes les guies franceses, un dels més extraordinaris del país. La vila està emmarcada pels tossals coronats d’estàtues, com el puig de Sant Miquel o el mont d’Anís. Situada al mig de la gran via de pelegrinatge entre el mont Galgano i Santiago de Compostel·la, és, des de l’antiguitat, lloc de pas, de mercat, d’encreuament de camins. Visitarem els indrets més destacats, com és la ciutat episcopal que domina la vila alta, restaurada els últims anys. La catedral de Notre Dame, així com Saint-Michel-d’Aiguilhe seran l’objecte principal del nostre dia a la Ciutat de la Verge. Hotel a Clermont-Ferrand. 3 nits. Sopar.

 

22 setembre. Clermont-Ferrand

La capital de l’Alvèrnia és Clermont-Ferrand. La unió d’aquestes dues ciutats al segle XVIII va ser molt controvertida i la vila de Montferrand intentà “independitzar-se” diverses vegades al segle XIX. Ciutat dels irreductibles arverns conserva, a hores d’ara, un gran patrimoni cultural. Visitarem la catedral de la Mare de Déu de l’Assumpció, la basílica romànica de Notre-Dame-du-Port, i passejarem pel centre antic al voltant de la plaça de la Victòria o el barri històric de Montferrand. 

 

23 setembre. Issoire-St. Nectaire-Orcival

Tres obres cimeres de l’art romànic alvernés seran les que visitarem hui. La basílica de Ntre. Dame des Fers a Orcival amb una remarcable unitat d’estil, l’església de Saint Nectaire construïda en 1150 i l’abacial de St. Austremoine, antiga església d’una abadia benedictina. Destaca per la seua sobrietat de línies i la seua decoració amb el zodíac, així com els frescos del segle XV.

 

24 setembre. Salers

En una plana, al bell mig de les muntanyes del Cantal, el poble de Salers guarda gran quantitat d’edificis amb la pedra volcànica de la zona. Passejarem pels seus carrers per gaudir d’un dels pobles més bonics de França. Després, ens espera la ciutat de Rodez, ja al Llenguadoc. Hotel a Rodés/Rodez. 2 nits. Sopar.

 

25 setembre. Rodez-Sainte-Foy de Conques

Capital del departament de l’Aveyron, la ciutat occitana de Rodés té com a principal monument l’espectacular catedral. Farem una passejada pels principals llocs d’interés de la ciutat, detenint-nos en la catedral, obra excelsa i una de les més grans del sud de França, que va ser construïda entre els segles XIII i el XVI. Culminarem el viatge amb la visita de l’abacial Santa Fe de Concas/Conques, obra mestra del romànic occità. El seu timpà és una obra capital del romànic mundial. Sopar.

 

26 setembre. Tornada. Rodez-València.

Trasllat des de Donez a València. Arribada a poqueta nit.Visitarem