El Mudéjar aragonès i el Ducat de Medinaceli.


Del 06/12/2023 al 10/12/2023
5 dies
per persona 595 Llista d'espera
 • Del 06/12/2023
  al 10/12/2023
 • 5 dies
 • NOVETAT
 • Bus
 • Història
 • Arquitectura
 • Mitja pensió.

 • Vicent Climent

Descripció

El Mudéjar aragonès i el Ducat de Medinaceli.

Amb l’avanç del Regne d’Aragó, s’estengué cap al sud un estil constructiu cristià bastit en pedra, el romànic europeu. Desconegut en aquestes terres, intentaria imposar-se sobre el sistema constructiu en rajola amb la decoració musulmana imperant en els pobles i ciutats d’aquell temps. Així doncs, serà la extraordinària perícia d’obrers, fusters i paletes musulmans autòctons, els que crearan el Mudèjar. L’art cristià islamitzat, mestissatge de religions i cultures, que permetrà la major llibertat decorativa de tota l’Europa medieval. Eixa empenta romànica deixarà pas i es diluirà quan -molt més assequible i fàcil- la construcció en rajola s'imposarà de manera fulgurant. Este estil nou i d'una originalitat única en tota Europa marcarà algunes comarques aragoneses dotant-les d'una sèrie de construccions plenes de sabor personal i autèntic. En aquest pont de desembre ens agradaria recórrer aquestes terres per conèixer-les i gaudir de l'art, arquitectura i paisatge a més d'assaborir la grandiosa cuina de l’Aragó a més conèixer el esplèndid antic ducat de Medinaceli.

Inclou

 • Assegurança de viatge
 • Itinerari en Bus
 • Hotel i desdejuni
 • Mitja Pensió tots el dies.
 • Guia FPR

Opcions

 • Habitació individual + 125 €
 • Assegurança cancel·lació + 20 €

Guia

Ens acompanyarà:

Vicent Climent
Història de l'Art.

Preu

El preu d'aquest viatge és de 595 €


Programació

6 desembre. Ermita Virgen de cabañas. Castell de Mesones. Calatayud.

Eixida a les 08.00h des de València (Nuevo Centro) Ben a prop de la ciutat de La Almunia de Doña Godina es trobava el poblet de Cabañas que ja al segle XV es va despoblar. La seua església parroquial hui ermita també va quedar abandonada recuperant-se el culte i convertint-se en un gran centre de devoció en tota la comarca de Valdejalón. L'element més destacable són les pintures murals gòtiques tant en l'absis com en els murs laterals. Tot un descobriment per començar el viatge. Dinarem a La Almunia per a després apropar-nos al castell medieval de Mesones.El castell de Los Luna- família del Papa Luna- és un palau-fortalesa del segle XIV en Mesones de Isuela. Castell reforçat i reconstruït després de la guerra dels Peres per si de cas Castella tornava a atacar l'Aragó. Dins del castell el sostre de Nuestra Señora de Los Ángeles, mudèjar, és d'una bellesa extraordinària. Hotel a Calatayud, 4 nits. Sopar.

 

7 desembre. Calatayud.

Llevat de les tres capitals de província, Calatayud és la quarta ciutat més gran de l'Aragó. Capital de la comarca que porta el seu nom i a prop del riu Jalón estava poblada des de l'antiguitat llunyana per celtibers i lusons. Després es convertí en Municipium Augusta Bilbilis i dona llum a l'il·lustre Marcial. Dedicarem el dia a conèixer-la tranquil·lament. La col·legiata de Santa Maria la Mayor, Real Col·legiata del Santo Sepulcro, San Pedro de los Francos, etc. Sopar.

 

8 desembre. Gran Mudèjar aragonès.

Patrimoni de la humanitat, el mudèjar aragonés és d'una bellesa arquitectònica única, farem una visita a tres de les esglésies més espectaculars d'aquest estil artístic seguint la rambla del riu Ribota. La major part d'aquestes esglésies-fortaleses es feren en època de les guerres entre Castella i l'Aragó i es complementen en grandiosos campanars que dominen el paisatge. L'interior és una feliç unió del gòtic i dels elements musulmans decoratius. Torralba de Ribota, Cervera de la Cañada, Aniñón. De vesprada anirem a gaudir de la torre església de Santa Maria de Ateca, construïda la segona meitat del segle XIII. Sopar.

 

9 desembre. Monestir de Santa María de Huerta. Medinaceli en terres castellanes.

En la mateixa frontera entre els regnes de Castella i d'Aragó, es funda l'any 1162 el Monestir cistercenc de Santa Maria de Huerta. La major part de la construcció és un romànic de transició al gòtic. Farem la visita guiada al gran complex monumental Amb poc més de 700 habitants l'antiquíssima ciutat de Medinaceli ofereix hui en dia una barreja de vida rural i un passat de senyoriu esplendorós. En aquesta època de l'any els carrers solitaris ens porten a sentir intensament les glòries passades d'una terra que es resistix a morir. Farem un recorregut per la ciutat: el famós arc romà, la plaça major, el palau dels ducs, la col·legiata de santa Maria. Dinarem en Medinaceli. Sopar.

 

10 desembre. Monasterio de Piedra.

L'últim dia visitem el Monestir de Piedra en Nuévalos. Aquest monestir cistercenc del segle XIII fundat per monjos de Poblet, és un lloc únic on s'uneix la màgia de l'arquitectura amb un jardí històric del segle XIX. Passem el matí i dinem en el mateix recinte. Després eixirem cap a València.Visitarem