La natura ha creat al món llocs d’una bellesa única, com és ara la regió d’Anatòlia central, que anomenem Capadòcia. El tuf volcànic va ser modelat per l’erosió que ha format una innombrable varietat de formes i –de colors blanc, groc, taronja, roig– que hui en dia encara hi podem admirar. Tot això i el seu aïllament ha atret sempre i des de l’inici del cristianisme les comunitats monàstiques que s’hi instal·laren de bon grat. Podrem visitar monestirs rupestres, esglésies de totes les formes possibles, ermites, etc., molts dels quals decorats amb frescos meravellosos que conten la vida de Crist i els seus sants. Ciutats subterrànies, caravanserralls seljúcides, valls insòlites, llacs salats, monestirs, esglésies i, a més, l’antiga ciutat d’Iconium, actualment Konya, amb mesquites i madrasses que ens transporten a la capital de sultanat de Rum de l’època medieval, conformaran el cor d’aquest viatge inoblidable.
Ens acompanyarà:
També vindrà amb nosaltres:
El preu d'aquest viatge és de 1570 € + 245 € de taxes
Concentració a les 09:30 h a l’aeroport de Manises. Vol València-Ankara, via Istanbul. Hotel a Ankara. 1 nit. Sopar.
Encetarem el viatge gaudint d’un dels millors museus de Turquia, que ens servirà de presentació de tot allò que veurem. El museu presenta un conjunt d’objectes i obres d’art produïdes per les nombroses civilitzacions que, des del neolític fins a l’arribada dels romans, s’han succeït en aquest immens territori que va del mar Egeu al Mont Ararat. És un viatge en el temps que va des de les figures de la deessa mare, de més de huit mil anys, a la cambra funerària del rei Mides, amb els mobles de fusta més antics del món. Dinar en restaurant. Prendrem el camí cap a la Capadòcia i ens aturarem a la vora del llac Salat i el caravanserrall seljúcida Agizkara Han, del segle XIII, que ens evoca les construccions del cister. Hotel a Ürgüp. 4 nits. Sopar.
La vall de Peristrema a Ihlara, es presenta com un profund i increïble congost envoltat de penya-segats perfectament verticals i travessats per les aigües del riu Melendiz. Nombroses comunitats monàstiques s’hi instal·laren durant els segles VII al XIII en un aïllament perfecte, i van rebre la influència de les comunitats cristianes de Síria i Egipte. L’interés de les pintures i les esglésies de la vall s’uneix a la bellesa dels llocs. Dinar durant la visita. Després passarem per la Kizil Kilise, o “església roja”, del segle VI i VII, característica de l’art cristià orientalitzat, de què a Espanya trobem exemples en l’art visigòtic. El monestir de Selime, és un sorprenent complex de diverses plantes en un penya-segat. Sopar.
La vall de Gulludere és una de les més boniques de la Capadòcia. Està situada entre vinyes i àlbers i acompanyada per tossals de tova roja. Amb una llarga passejada descobrirem les esglésies ocultes de l’estilita Nicetes, de la creu i de les tres creus i la visita exterior de Sant Joan. Dinar. Després anirem a Çavusin. En el penya-segat que domina l’antic poble va ser colgada la gran basílica de Sant Joan Batista. En aquest poble, igualment, veurem l’església del gran colomer amb una iconografia que exalta les victòries de l’emperador d’Orient Nicèfor Focas. Ens endinsarem en la vall de Pasabag, “el jardí del Paxa”, on es dibuixen els pilars coronats, i on es troben, també, algunes cel·les monàstiques. Sopar.
Consagrarem aquest matí al famós museu a l’aire lliure de Göreme. En punts molt pròxims a aquest conjunt monàstic queden gran quantitat d’esglésies rupestres: la de la poma, de la serp, la fosca, recentment restaurada, decorada de frescos d’una frescor i d’una qualitat estranya. La més remarcable és la del bucle (segle XI) amb gran amplitud de programa iconogràfic. Dinar. Continuarem visitant una església amb una gran semblança a les d’origen sirià. Per últim, el castell d’Üçhisar en el poble del mateix nom i que ofereix una de les més belles vistes de la Capadòcia. Al capvespre, assistirem a una cerimònia de dervixos. Sopar.
El matí abans d’arribar a Ortahisar, ens aturarem en l’església de Sant Joan a Gülsehir per contemplar una imaginativa del juí final. L’antic monestir d’Eski Gümüs és un ampli conjunt rupestre de proporcions impressionants, i accessible per un estret corredor, decorat amb pintures refinades i ja restaurades. Farem també una passejada cap al monestir dels arcàngels situat en un xicotet oasi. Aquest monestir va estar habitat fins a la primeria del segle XX; conserva frescos del període preiconoclasta. Dinar. Ens acomiadarem de la Capadòcia en la vall de Soganli gaudint de la solitària església de Kubbeli. Hotel a Konya. 2 nits. Sopar.
’L’antiga ciutat bizantina d’Iconium, actualment Konya, es convertí en capital del sultanat seljúcida de Rum en el segle XI. Ens admirarem de les peces d’arquitectura seljúcida en la mesquita d’Aladí i la madrassa Ince Minare, escola alcorànica, tradicionalment dotada d’un pati interior. Visitarem el Museu de Mevlana, fundador de l’orde místic dels dervixos giròvags. Dinar en restaurant. Sopar.
Trasllat a l’aeroport. Vol Konya-València, via Istanbul. Arribada a València cap a les 17:15 h.