El nostre Blog

---

  • Home
  • Blog
  • “COMPLIM 27 ANYS AMB LA MATEIXA IL·LUSIÓ QUE EL PRIMER DIA” VICENT CLIMENT, GERENT I GUIA DE FIL-PER-RANDA, ENS MOSTRA LES ENTRANYES DE L’AGÈNCIA DE VIATGES CULTURALS MÉS VETERANA DE VALÈNCIA 

“COMPLIM 27 ANYS AMB LA MATEIXA IL·LUSIÓ QUE EL PRIMER DIA” VICENT CLIMENT, GERENT I GUIA DE FIL-PER-RANDA, ENS MOSTRA LES ENTRANYES DE L’AGÈNCIA DE VIATGES CULTURALS MÉS VETERANA DE VALÈNCIA 

Guia des de fa més de 20 anys i gerent de l’agència, ens descobreix els secrets de l’èxit.

Hui, amb 30 guies experts en viatges nacionals i internacionals, un centenar d’eixides a l’any de les quals la meitat són internacionals i destins espectaculars com l’estiu austral a l’Argentina aquest febrer en un viatge de 17 dies, Fil-Per-Randa es posiciona com un referent dels viatges culturals. Vicent Climent, guia des de fa més de 20 anys i gerent de l’agència, ens descobreix els secrets de l’èxit.

Quins van ser els inicis de Fil-Per-Randa?

Fa 27 anys començarem com un grup d'amics que organitzaven viatges o excursions pel País Valencià i per Espanya tenint una concepció diferent del viatge, barrejant visites culturals amb caminades o passejades. I "valencianitzant" aquestes. Un disseny de viatge que té a veure amb una visió social i progressista de cadascuna d'aquestes activitats. L'Organtizació va anar de la mà de Joanvi Candel, encara que altres persones amb la mateixa voluntat també participaren en el començament.

Què vols dir amb “valencianitzant” les eixides?

Utilitzant el valencià com a llengua vehicle, fent ús d'ella d'una manera normal, com fem nosaltres en la nostra vida. Eixe va ser el motor de tota la posada en marxa de Fil-Per-Randa i el que li atorgà un sentit diferent i més profund a cada excursió o viatge que es plantejava. 

La cultura, la natura i la llengua estaven presents als inicis?

La cultura era i és, fonamental a l'hora de programar els viatges. La natura igual. Estan basats en el respecte a la diferència. Enfoquem els viatges o excursions en el criteri de descobrir/ entendre/respectar.

Des de la primera eixida fa quasi 30 anys fins a les últimes de 2019 en Cap d’Any, les excursions o passejades de gener o els viatges previstos per a aquest febrer, com ara a l’Argentina, totes són fruït d’un intens treball de documentació que té com a principal motivació mostrar la vessant més cultural, artística, històrica i curiosa de cada indret. Posar en valor el patrimoni cultural i natural en cada viatge és la nostra raó de ser i per a aconseguir-ho comptem amb el treball d’una trentena de guies experts en matèries molt diverses que elaboren els programes de cada viatge a conciència.

Qui conforma hui l’equip humà de Fil-Per-Randa?

Actualment som 5 els treballadors i uns 30 guies/col.laboradors. Darrere de cada viatge proposat hi ha un grup de persones expertes en Història, Art, Biologia, Geologia, Arqueologia, Filologia, Belles Arts… que parlen diversos idiomes i estudien cada pas del viatge conjuntament amb guies locals i agències especialitzades a cada país. Els nostres guies son professors, biòlegs, escriptors, arqueòlegs, historiadors i un llarg etcètera. Quan acompanyem el grup en un viatge podem ser l’únic guia o bé ser guia correu/intendència, ja que en moltes ocasions comptem amb la col·laboració de guies locals.

Fil-Per-Randa fa viatges d’autor, què significa exactament?

Viatge d'autor és un viatge creat per persones expertes en Història, Art, Senderisme i que marca la diferència amb els viatges més estàndards. Tenen signatura pròpia amb programes elaborats personalment que se’n ixen dels itineraris turístics habituals. Van orientats a un públic que valora la diferència, valora la cultura i valora l'ús del valencià com a eina de treball normal.

Cap on camina hui Fil-Per-Randa, què vos defineix? 

Complim 27 anys amb la mateixa il·lusió que el primer dia, açò ens defineix. Pretenem continuar oferint viatges culturals de qualitat, amb destins cada vegada més exòtics i increïbles, però mantenint els grups reduïts i itineraris que primen el disfrutar del viatge i de la zona que visitem per damunt de criteris més “vendibles”. Tot i el nostre creixement, ens ressistim a caure en el bueno, bonito, barato, perquè sabem que l’experiència d’un viatge amb nosaltres res té a veure amb altres viatges organitzats dels que la gent torna cansada i amb la sensació de no haver disfrutat com esperava. Sabem que els nostres clients valoren aquesta diferència, són selectes i no anem a defraudar-los.